Fina Ladyn i vinterrabatten

Låt mig presentera – Galanthus nivalis ‘Lady B Stanley’. En snödroppe.

wpid-DSC_1938.jpgVid en första blick kanske Lady B ser ut som en snödroppe vilken som helst. Och det är ju det som är grejen med snödroppar – de finns i massa varianter, som för ett otränat, ointresserat öga kan se ut som just vilken snödroppe som helst. Men för det tränade ögat – ojojoj, vilken variation det finns i snödroppssläktet! Titta noga på bilden här ovanför: Ytterst har droppen tre avlånga kritvita kronblad. Innanför dessa finns ytterligare, inre kronblad med en tunn grön markering. Denna markering kan vara tunn, tjock, mer eller mindre rak eller krökt, förekomma i varierande gulgröna nyanser. Lady B har tämligen tunna, okrökta linjer. Men nu vänder vi upp henne, och kikar in underifrån, det måste man göra på snödroppar!

wpid-DSC_1940.jpgOch se där, hon är ju dubbel, eller rättare sagt fylld! Och visst, fyllda snödroppar är inte helt ovanliga, ‘Flore Pleno’ hittar man ganska ofta i gamla trädgårdar, men se Lady B är inte en vanlig simpel ‘Floe Pleno’ inte.

wpid-DSC_1944.jpgDet lite speciella med Lady B är är det gröna på de inre kronbladen, som hos många, är en båge eller ett större märke, är två åtskilda trianglar. jojk, man måste titta noga ibland. Lite mindfulness i vårrabatten, helt enkelt.

Annonser

Om Trädgård På Djupet

Jag är journalist och ekolog som skriver om trädgård, inredning, vetenskap, jämställdhet och spännande människor.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s