Var försiktig med sekatören!

Är man som jag lite slarvig och tidsoptimist, har man kanske haft turen att kunna njuta av vackra nypon nu på hösten! Visst är det frestande att klippa bort alla överblommade, skräpiga rosor på sommaren. Men ibland är det bättre att låta blicken vila på något annat vackert istället och låta rosfnurret vara kvar. Nu beror det ju på sort och art hur mycket rosor producerar. Sorter med mycket vildartsgener i sig är dem som ger mest nypon. Riktigt förädlade sorter ger mindre eller inga alls. Dem kan du glatt klippa bort!

Lite lurigt är det med rosor som remonterar, blommar om. Vill man ha riklig höstblomning bör man klippa bort det vissna. Annars satsar på busken glatt på fröproduktionen och set ingen som helst anledning till att fortsätta blomma. Befruktningen är ju gjord och fröna på G.

Vill man plantera några nya rosbuskar och få nypon på köpet är det alltså sorter från exempelvis rugosagruppen (vresrosorna), pimpinellrosor, helenerosor och olika vildrosor man ska satsa på. Och nu är en ypperlig tid att plantera rosor! Kan man bara få spaden i jorden kan man plantera rosor hela hösten och vintern!

Riktigt tjusiga är nyponen när de dragit över sig en tunn sjal av rimfrost!

Och skulle det finnas både nypon och blommor samtidigt, så fäller vi inga tårar för det

De sista två bilderna visar vilda vresrosor, Rosa rugosa, med ganska platta, stora nypon. De här vilda har enkla blommor men exempelvis sorten ‘Hansa’ har fyllda, rosa blommor och likadana nypon. En annan fördel med de här ”vildsorterna”, är att de här väldigt tåliga och härdiga.

 

Annonser

Om Trädgård På Djupet

Jag är journalist och ekolog som skriver om trädgård, inredning, vetenskap, jämställdhet och spännande människor.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s