Potatisodling och vackra knoppar

Mitt bollplank när jag gjorde den här hemsidan bad om potatisodlarråd. Ska de förgros mörkt eller ljust? Varm eller svalt? Kan man odla på balkong? Ska groddarna sättas uppåt eller neråt? Så här kommer svar på dina frågor Marcus:

Potatisar kan förgros 3-4 veckor före plantering (detta för att få dem att komma igång och bli klara tidigare. Man måste inte grodda dem, de bildar småpottisar i landet utan förgroning.

En äggkartong är ypperlig att sätta potatisarna. Placera potatisarna ljust och ganska svalt, ca 15 grader, men det funkar på fönsterbrädan också, helst inte i söder dock.

Potatis kan odlas i hinkar med hål i botten på balkongen. Blanda i så fall upp planteringsjord med väl brunnen stallgödsel, vilket med fördel kan blandas med jorden i potatislandet också. Jordtemperaturen bör vara runt 8 grader när du sätter ut potatisarna.

Och nu bjuder jag på lite mer löftesrika knoppar. Kolla in de här konstverken, kan blommorna verkligen mäta sig med knopparna i skönhet?

Det här är en sådan där superväxt som man egentligen inte kan ha för många av i trädgården, en sockblomma, Epimedium. Blommar vackert på våren, har fina blad från maj till mars, jo till och med hela vintern. Tål att växa i torr skugga, som annars är helt omöjligt att odla i.

Här är en annan, ullig, gullig variant:

Annonser

Om Trädgård På Djupet

Jag är journalist och ekolog som skriver om trädgård, inredning, vetenskap, jämställdhet och spännande människor.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s