Allt är inte vad det ser ut att vara

Har du tänkt på att julrosblommorna står fina väldigt länge i rabatterna? Men om du tittar närmre inne i blomman sent på säsongen, ser du att den nästan är tom! Det är bara kronbladen som är kvar. Det har sin förklaring. Kronbladen är nämligen inga kronblad! Och det är just kronbladen som blomman släpper ganska snabbt, ofta direkt efter att den blivit pollinerad. Då har ju blomman fyllt sin funktion och frösättningen tar vid. Men det som ser ut som kronblad är egentligen foderblad. Och de sitter ofta kvar ganska länge. Kolla här:

De svarta kronbladen, är alltså egentligen foderblad. Men kronbladen då? Jo, de är tillbakabildade och har fått funktionen av nektargömmen, de gulgröna små flikarna som omringar ståndarna.

Samma med den vita, men på den här bilden syns nektargömmena ännu bättre. Men hur är det då med dubbla julrosor? Hos många fyllda blommor är det ståndarna som ombildats till kronblad. Med ombildade könsorgan är dessa blommor förstås sterila, vilket mycket riktigt ofta är fallet med fyllda varianter. Hur är det då hos julrosor? Är fyllda sorter sterila? Och är det ståndare som är omvandlade till kronblad/foderblad? Kolla här:

Både stånadre och pistiller på plats, om än något färre. Men nektargömmen – nej, ombildade. Och visst är fyllda julrosor som regel fertila! Jag hittade just en liten fröplanta av en fylld, rosa julros hemma i trädgården, ca en meter från moderplantan med fyllda blommor i samma färg. Mamman är dock prickig, vilket barnet inte är.

Annonser

Om Trädgård På Djupet

Jag är journalist och ekolog som skriver om trädgård, inredning, vetenskap, jämställdhet och spännande människor.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Allt är inte vad det ser ut att vara

  1. Ulrika skriver:

    Visst är naturen vist ordnad – när kronbladen faller av så håller julrosen kvar sin skönhet i alla fall…! Tänk att en evolutionär fördel kan ge oss sådan glädje!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s