Det är de små detaljerna som gör det

En del människor ser och kommer ihåg alla små detaljer i en bild, andra ser istället helheten och missar flera av detaljerna. Ja, det gäller så klart inte bara bilder, utan i livet i stort. Fokuserar du på helheten eller på detaljerna? Snödroppar förekommer i en hel massa varianter. För den oinvigde, otränade, ointresserade ter de sig alla identiska. Man måste krypa nära inpå blomman för att se skillnaderna. Den kan gömma sig i vinkeln på de yttre”vinglika” kronbladen, eller synas på de gröna märkenas antal, storlek och form. En del har riktiga ”pussmunnar”, andra har stora ”blaffor”. Krävs det en ”detaljmänniska” för att uppskatta snödropparnas subtila variationer? Är alla galantofiler detaljmänniskor? Eller är det så att vi ”helhetsmänniskor” kan uppskatta detaljskillnaderna hos snödropparna för att de är enstaka och synliga mot en lugn,vit bakgrund? Kanske handlar galantofili helt enkelt om extrem samlarinstinkt?

Fyllda snödroppar finns i flera olika varianter, den här vanligaste, ‘Flore pleno’ fanns i min trädgård när vi flyttade hit. De blir aldrig många. Ibland försvinner dem från en rabatt för att plötsligt dyka upp i en annan.

Den turkiska snödroppen, Galanthus elwesii, är väldigt variabel. Tittar man noga på de gröna tecknen kan man se hur mycket dessa skiftar i storlek och form.

Min favorit bland snödropparna – ‘Viridapieces’-kanske för att detaljen, lite gröns på de yttre kronbladen,  är tydlig och synlig. 

Jag har en gul variant i min trädgård. Alltså, märkena är gulgröna istället för gröna. Den har kommit spontant bland de andra längs häcken in till grannen. Jag har märkt ut platsen för att se om variationen är beständig. Får se om den kommer tillbaka i år igen!

Annonser

Om Trädgård På Djupet

Jag är journalist och ekolog som skriver om trädgård, inredning, vetenskap, jämställdhet och spännande människor.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s